V případě zatčení stisknout!

29.3.2011

Moderní technologie mohou být velmi nepohodlné pro vládnoucí elity, jak v poslední době ukázal případ Wikileaks, a mohou velmi snadno napomoci při organizování odporu proti nim. Organizátoři demonstrací i silnějších protivládních vystoupení běžně užívají mobilní telefony a sociální sítě. Podíl facebooku a twitteru na pad egyptské a tuniské vlády je neoddiskutovatelný. V nedemokratických systémech však může jít o dvousečnou zbraň. Zatčené již není třeba pracně vyslýchat a zjišťovat jejich kontakty. Stačí prozkoumat paměť jeho mobilního telefonu a emailovou schránku. Sociální sítě mohou vládní agenty dovést přímo k jejich odpůrcům. Na popud amerického ministerstva zahraničí začaly práce na vývoj způsobu, který na základě jednoduchého pokynu (stisknutí tlačítka) spolehlivě zničí celý obsah paměti mobilního telefonu. Při zatčení by ho stačilo stisknout a cenná data by byla nenávratně pryč. Je otázkou, zdali se takto podaří někomu pomoci. Nejen, že jeho stisknutím přijdeme definitivně o všechny kontakty, ale policie se pak může vrátit k tradičnímu modelu jejich vytloukání ze zadržených.

akademon.cz 4.4.2011: Život tvůrců serverů s velkým společenským dopadem nemusí být vždy snadný, jak ukazuje přiklad Juliana Assange, tvůrce serveru WikiLeaks. Nyní čelí Mark Zuckerberg, jeden ze zakladatelů Facebooku, žalobě o jednu miliardu dolarů kvůli stránce „Third Intifade“, která vyzývala k protižidovským násilnostem a měla 500.000 příznivců. Na základě požadavku izraelského ministra Yuli Edelsteina již byla odstraněna.

akademon.cz 6.4.2011: Působení sociálních sítí během přírodních i politických katastrof vnímáme doposud spíše pozitivně. Pomáhají šířit informace, což je za mimořádných okolností velmi důležité. Ne nadarmo praví stará vojenská poučka: „Bez spojení není velení.“ Na druhou stranu nemůžeme vyloučit, že za určitých okolností mohou vyvolat obrovskou vlnu paniky. Např. jeden z uživatelů sítě Twitter varoval postižené v oblasti umírající japonské elektrárny Fukušima těmito slovy: „Prosím, seberte své rodiny, důležité dokumenty a vypadněte odtamtud!“ Jistě dobře míněná rada, která se snadno může zvrtnout.

 
Odeslat komentář k článku "V případě zatčení stisknout! "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "V případě zatčení stisknout! " e-mailem

Diskuse/Aktualizace